Støt en ung i nikotinfrihed

Med den rette viden og støtte kan du gøre en stor forskel og hjælpe den unge med at opnå et liv uden nikotin. På denne side finder du gode råd og baggrundsviden, der kan støtte dig i processen. 

Hvad skal jeg vide?

Det vigtigste for de unge er ikke at blive fordømt, men mødt der hvor de er i deres overvejelser om deres stop. Tal med de unge og lyt uden løftet pegefinger. De fleste unge går med tanker om at holde op.

Uanset om du er rådgiver, forælder eller pædagogisk personale tæt på de unge, kan du gøre en stor forskel ved at tilbyde din støtte i deres stopproces ved at være tålmodig, positiv og opmuntrende.

Herunder får du tre tips til hvordan du kan støtte: 

Forstå det kan være svært at stoppe

Når man stopper med at bruge nikotin, kan man opleve en række abstinenssymptomer, såsom irritabilitet, øget angst og nedtrykthed. Det kan også blive sværere at koncentrere sig om skolearbejde eller job.

I de første par uger kan det være en god idé at udvise ekstra omsorg og minde den unge om, at abstinenser kan være ubehagelige, men ikke farlige. Symptomerne vil være mest intense de første 2-3 dage og vil gradvist aftage over et par uger.

Vi anbefaler, at du går ind på siden til unge og ser et par videoer med unge, der går gennem nikotinstop. Det kan være utrolig hårdt!

Undgå løftede pegefingre

At stoppe med nikotin er en proces, der kan indebære nogle tilbagefald, før man finder de rette strategier til at fastholde stoppet.

Hvis en ung oplever et tilbagefald og bruger nikotin undervejs i forsøget på at holde op, er det vigtigt at undgå straf eller fordømmelse. Reager i stedet med medfølelse og forståelse for deres situation, og hjælp dem med at komme tilbage på sporet. Mind dem for eksempel om, at hver gang de overvinder en nikotintrang, kommer de tættere på en nikotinfri hverdag og opbygger stærkere mestringsevner.

En nikotintrang varer kun tre minutter og bliver lettere at håndtere for hver gang.

Hjælp med distraktioner

Små distraktioner kan hjælpe unge med at komme igennem nikotintrangen. Det vigtigste at huske er, at trangen sjældent varer mere end tre minutter.

Unge, der har gennemført et nikotinstop, har følgende tips:

Bevæg dig: Lav push-ups eller squats, tag en løbe- eller cykeltur, dans, eller dyrk en anden form for motion, du kan lide.

Skift fokus: Lyt til musik, spil et spil på din mobil, eller skriv til en ven.

Træk vejret: Prøv vejrtrækningsøvelser, simpel meditation eller udstrækningsøvelser.

Fejr hver en milepæl

At slippe af med nikotinafhængighed kræver både fokus og beslutsomhed. For at støtte nogen på deres vej mod et nikotinfrit liv er det vigtigt at anerkende deres indsats hele vejen og fejre enhver sejr – stor som lille. Uanset om det er en time, en dag, en måned eller et år uden nikotin, styrker fokus på disse milepæle selvtilliden og giver motivation til at fortsætte.

Du kan f.eks. invitere dem i biografen eller belønne dem på anden vis undervejs. Det er dog vigtigt at understrege, de unge skal holde op fordi de selv ønsker det, ikke fordi en voksen siger at de skal. Det er den indre motivation der skaber succesfuld forandring.

Mange unge oplever desuden, at det kan styrke motivationen at holde styr på antallet af nikotinfrie dage og de penge, de har sparet. Der findes flere apps, der kan hjælpe med at tracke et nikotinstop.

Og at...
langtidsskader som hjerte-, lunge-, mundhule- og kræftsygdomme endnu er ukendte, men at det er klart, at alle produkterne er stærkt afhængigheds-skabende og helbredsskadelige?
Vidste du...
at både unge, deres forældre og deres lærere ofte mangler viden om helbredskonsekvenserne ved brug af de nyere nikotinprodukter?

Hvad findes der?

Tobaks- og nikotin industrierne præsenterer hele tiden spændende, velsmagende og tillokkende nye produkter på markedet. Nogle af produkterne indeholder tobak (snus, tyggetobak, opvarmet tobak), mens andre kun indeholder nikotin (e-cigaretter, nikotinposer).

Det er ikke din opgave at være indgående opdateret på denne udvikling, men det er en fordel at orientere sig løbende om produkterne. Mange unge bruger mere end et produkt; f.eks. nikotinposer til hverdag og supplerer lidt med cigaretter, men siger heller ikke nej til at vape lidt med deres venner, når de bliver budt. Nikotinposer og e-cigaretter kan fås med meget høj koncentration af nikotin – hvilket, ligesom brug af flere produkter samtidig, kan medføre meget stor fysisk afhængighed.

Her kan du se en oversigt over andre nikotinprodukter end cigaretter:

E-cigaretter / vapes

E-cigaretter / vapes fås i mange typer og er særligt populære blandt de helt unge. Særligt populære er de ulovlige "Puff bars" med søde smage. E-cigaretter indeholder ikke tobak, men kan rumme store mængder nikotin, og væsken opvarmes elektronisk for at danne en aerosol eller "damp," som inhaleres. Kendte akutte skader inkluderer kvalme, irriteret hals, kramper, forbrændinger ved eksplosioner og svær akut lungesygdom, ofte forbundet med tilsætning af cannabisolie. Selvom langtidsskaderne stadig er ukendte, peger mange studier på alvorlige negative effekter på hjerte, lunger, mundhule og muligvis en øget risiko for kræft.

Opvarmet tobak

Fås i flere typer og er mest populært blandt unge voksne. Består af en tobakspind, der opvarmes elektronisk for at danne en aerosol eller "damp," som inhaleres. Langtidsskaderne er stadig ukendte, da der er udført få studier, men flere undersøgelser peger på negative effekter, der ligner skader ved rygning, især på hjerte og lunger, med mulig risiko for udvikling af kræft.

Snus og andre røgfri tobaksprodukter

Snus (ulovligt, finskåret tobak), tyggetobak (lovligt, groft skåret tobak), tobakspastiller og skrå er mest populære blandt unge voksne. De kan indeholde høje nikotinkoncentrationer og placeres typisk under overlæben. Langtidsskader ved snus inkluderer kræft i spiserøret og bugspytkirtlen, højt blodtryk, øget risiko for dødsfald i ugerne efter blodprop i hjertet eller slagtilfælde, samt diabetes type 2. Gravides brug af snus øger risikoen for tidlig fødsel og mistanke om andre skader.

Nikotinposer

Nikotinposer er mest populære blandt unge voksne, især drenge og unge mænd. De indeholder ikke tobak, men kan have ekstremt høje nikotinkoncentrationer og placeres typisk under overlæben. Studier viser negative effekter i mundhulen, og langtidsskader af nikotin kan påvirke den umodne hjerne, graviditet og hjertet, samt forårsager sår i munden; øvrige langtidsskader er endnu ukendte.

Vidste du ...
at unge, der bruger nikotinposer/snus eller vapes/e-cigaretter, ofte er mere afhængige end dem, der ”bare” ryger cigaretter.

Nikotin skader den unge hjerne

Nikotin har mange negative virkninger på den unge hjerne – heriblandt:

  • Større risiko for brug af andre rusmidler
  • Forstyrrelser af hjernens modning
  • Forstyrret kognitiv funktion
  • Øget risiko for angst og depression
  • Dårligere håndtering af stress
  • Nedsat evne til at opleve nydelse og regulere følelser
  • Afhængighed
Kilde
  • Vestbo J, Andreasen J, Bast L, Pisinger C. *Børn Og UngesNikotinbrug - Konsekvenser Og Forebyggelse. Vidensråd for Forebyggelse; 2022:1-96.

Vil du vide mere? ​

Vi har samlet et par rapporter, som kan gøre dig klogere på unges nikotinforbrug og -afhængighed:

Med støtte fra
Om U-Niko

U-Niko har til formål at hjælpe unge ud af tobaks- og nikotinafhængighed.
Læs mere →

Kontakt

Projektleder, Sofie B Rasmussen
E-mail: sras0431@regionh.dk
Tlf.: 2133 9615

Hent materialer
Om U-Niko

U-Niko har til formål at hjælpe unge ud af deres tobaks- og nikotinafhængighed.
Læs mere →

Kontakt

Projektleder, Sofie B Rasmussen
E-mail: sras0431@regionh.dk
Tlf.: 2133 9615

Hent materialer

Hvis du er interventionskommune, kan du logge ind og downloade materiale her:

Med støtte fra